ako donutit uzivat lieky

kvetka23 dňa 26.7.2019

Dobry den,
Moja matka sa 20rokov liecila, uzivala velmi utlmujuce lieky. Mavala stavy agresivnych nalad, obvinovala atd.
Pred cca 3 rokmi ich zrazu vysadila, ozila. Najprv to bol novy clovek, ale postupne sa vracala k neudrzatelnemu stavu v nasej rodine. Odviezla som ju na vysetrenie a potom rovno na centralny prijem, ostala 3tyzdne hospitalizovana. Vratila sa ako anjelik, ale o 3 mesiace sa zhodou nahod ocitla znova na oddeleni. Ma aj problemy so srdcom, zavolala si sanitku lebo „umierala“. Skoncila v PK. Problem je, ze ma viacero zdravotnych problemov, nevieme posudit co je naozaj, a co iba „podla jej usudku“.
Druhy krat bola hospitalizovana mesiac, opat prisla ako iny clovek. Lenze za nejaku dobu jej psychiatricka znizila davky na polovicu, ktore si ona zakratko vysadila s odovodnenim, ze nemoze mocit. Opat problem- nevieme co je jej fantazia a co realny problem sposobeny liekmi alebo ho ma aj bez nich.?..
Matk sa sprava ako male decko, 2 mesiace sa snazila dostat do kupelov, nakoniec zjavne presv3dcila jej psychiatricku ze je v poriadku a ona jej podpisala papiere, inac by ju tam nevzali.
Lenze matka si vydobila aby som jej pozicala 600eur na kupele a potom si este vyberala kto ju tam odvezie. Ja mam 1,5rocne dieta, ktore nemam kde nechat. s manzelom mame firmu, zamestnancov, matka ma pocit, ze sme na spagatiku a neda sa jej abslutne nic vysvetlit. Zije s manzelom (mojim otcom) ktory uz rezignoval vo svojich 71r je docela flegmatik. Po 3 dnoch v kupeloch telefonovala ako jej tam vsetko vadi a mam okamzite pre nu prist. Myslela som, ze je to zly zart.
Buduci tyzden mam stretnutie s jej lekarkou, ktora jej dala papier a odobrila kupele, co bol tiez asi zly zart.
Je vobec nejake riesenie ako s takymto pacientom nieco spravit? Ona uziva lieky iba ked je v nemocnici, qle tam ju nebudu drzat naveky, navyse to by som ani nechcela, ale strpcuje zivot celej rodine, mame svojich problemov dost aj bez jej nekonecnych telefonatov.
 
Dakujem pekne za vypocutie,

Odpovedané 1x
MUDr. Marek Zelman dňa 29.7.2019

Neviem akou diagnózou Vaša matka trpí. Čo sa týka užívania liekov, pri tendencii k ich vysadzovaniu existuje (u niektorých liekov) možnosť podávať ich v tzv. depotných injekciách. Vo forme ktorá sa podáva v niekoľkotýždňových intervaloch na ambulancii psychiatra. O možnosti nasadenia takejto liečby by bolo rozumné poradiť sa s jej psychiatrom.