Otec alkoholik, nechce sa liečiť

Otázky a odpovedeKategória: Opýtajte sa psychiatraOtec alkoholik, nechce sa liečiť
Rebb dňa 6.12.2018

Dobrý deň,
Veľmi pekne Vás poprosím o radu.
Môj otec je v podstate mladý chlap. ( ročník 61, jeden rok na dôchodku ) Od nepamäti čo si ako deti pamätáme, veľa s mamou pili. Alkohol, agresia, bitky a aj násilnosti voči nám, deťom, boli na týždennom poriadku. Keď sme s bratom v dospelosti odišli z domu, rodičia sa rozviedli a každý začal žiť svoj život. Mama sa trošku popravila, ale otec sa spoznal v krčme so ženou, ktorá ho už 16 rokov ťahá na veľké dno. Źijú spolu v 1-izbovom byte, kde majú kúsok do krčmy. Nič iné nepoznajú. Problém nastal nedávno, keď nám začala otcova družka neustále vyvolávať, že s otcom už nechce žiť, že ho vyhodí z domu a podobne. Začali sme teda situáciu riešiť, keďže má otec u nás na dome právo doživotného bývania a užívania po rozvode rodičov. Keby bol otec v pohode, tak ok, lenže nechcem, aby moje deti zažívali to, čo sme zažívali my, celé detstvo. Keď príde na lámanie chleba a družke povieme, nech sa s ním teda rozíde, tak obráti kartu, že ona nás chce len poplašiť a aby sme si ho aspoň na týždeň zobrali, aby sme vedeli aký je…..
No a tu je vlastne aj ten problém. Otec – dlhoročný alkoholik, ktorý aj je ochotný si to pripustiť povie, že on na liečenie nikdy nepôjde a keď by mal prestať piť, radšej sa hodí pod vlak. ( reakcia tak spred roka ) Momentálna situácia je taká, že otec sa už nevládze o seba sám postarať, pomočí sa niekoľko krát za deň, nenaje sa, s námahou sa vie obliecť, obuť veľmi ťažko. Jeho chôdza je veľmi pomalá, akoby kráčal vo vzduchoprázdne. Navariť a postarať o seba by sa tiež nevedel, hraničilo by to s ohrozením susedov. Manžel ho vzal k lekárovi na krv, obvodný lekár nám povedal, že má výsledky na hranici života a smrti. ( hlavne teda pečeň , bilirubin…. ) Očné bielka má už úplne žlté, farbu pleti už úplne sivú. Vôbec nepriíjma žiadnu stravu, ale už aj alkohol je v porovnaní s minulosťou ( 15 pív denne + pár poldeci tvrdej pálenky ) sa obmedzil na 2-3 pivá denne a aj to si musí kvoli triaške držať fľašu dvoma rukami a aj to si málokedy trafí do úst. Spí niekoľkokrát denne a po prebudení si myslím, že má epileptický záchvat, celého ho trasie, musí sa niečoho pridržiavať. Veľakrát sa zvezie na zem a nevie sa postaviť pokiaľ mu niekto nepomôže.
Otec pár krát navštívil obvodného lekára, ktorý o problémoch vie. Odporučil ho na grastro – otec odmietol, na neurológiu – odmietol, na psychiatriu – otec odmietol, no manžel ho tam dotiahol aj na silu.  Psychiatrička sa vyjadrila, že akútne potrebuje PAL a zbavenie svojprávnosti,  a tak isto s tým súhlasil aj obvodný lekár. Tak sme si na súd dali žiadosť o zbavenie svojprávnosti. Zatiaľ len čakáme na predvolanie a uvidíme ako rozhodne súd.
Moja otázka je : Je možné – ak otca zbavia svojprávnosti – možno len na právne úkony, z dôvodu toho, že sa bojíme o jeho život, dať aj proti jeho vôli na PAL?
Naozaj sme zúfalí, viem, že nie sme sami, že veľa ľudí trpí dôsledkami alkoholu, ale naozaj chceme otcovi pomôcť.
Ďakujem za odpoveď.
 

Odpovedané 1x
MUDr. Marek Zelman dňa 6.12.2018

Z tohto hľadiska bude dôležité rozhodnutie súdu (na podklade vyšetrenia znalca z odboru psychiatria) o otázke či je schopný rozhodovať o poskytovaní zdravotnej starostlivosti (resp. o jej potrebe). Ak bude obmedzený v tomto ohľade – na hospitalizáciu postačí súhlas jeho súdom ustanoveného opatrovníka.