AD a menopauza

Renala2007 dňa 22.11.2018

Dobrý deň,
už cca 6 rokov sa liečim na panickú a úzkostnú poruchu a užívam AD ELICEA 10 mg denne a podľa potreby lexaurin 1,5 mg / ten užívam ale veľmi sporadicky cca 3 x do mesiaca jednu tabletku/.
Momentálne začala u mňa aj fáza menopauzy /47 rokov/ a pozorujem, že sa mi výrazne zhoršil stav a to v zmysle zhoršenia vegetatívnych príznakov / závraty, motanie, tras, zášklby vo svaloch a hlavne sa mi objavili panické záchvaty a to v spánku , po ktorých som aj napriek ich zvládnutiu vyčerpaná po fyzickej stránke a samozrejme vystrašená, čím si opätovne sama privádzam pocit úzkosti a strachu . Po konzultácii s mojim psychiatrom mi boli zmenené AD a to na CYTALOPRAM Teva 20 mg denne ráno. Moja otázka je, či fáza prechodu /menopauzy/ u ženy má súvis aj so zhoršením týchto zdravotných problémov.
Ďakujem

Odpovedané 3x
MUDr. Marek Zelman dňa 27.11.2018

Je pravdepodobné, že zhoršenie stavu v rámci úzkostnej poruchy u vás súvisí s hormonálnymi zmenami počas menopauzy. Za zváženie by stálo zváženie hormonálnej terapie v spolupráci s gynekológom. Túto je možné užívať súčasne s psychiatrickou liečbou.

Renala2007 dňa 27.11.2018

Ďakujem za odpoveď. Ešte by som chcela upresniť, že po konzultácii s mojim gynekológom mi bol doporučený liek progesteron , tak dúfam, že ho môžem kombinovať s AD.

MUDr. Marek Zelman dňa 27.11.2018

Kombinácia progesteronu a escitalopramu by nemala robiť problém.