rTMS a liečba schizofrenie

Otázky a odpovedeKategória: Opýtajte sa psychiatrarTMS a liečba schizofrenie
Anina dňa 24.3.2017

Dobrý deň, 
obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Mám 25 ročného syna, ktorý sa 6. rok lieči na schizofréniu, presnejšie nešpecifikovanú organickú poruchu s bludmi podobnú schizofrénii a organickú poruchu osobnosti. 
Momentálne je hospitalizovaný už 8 krát na psychiatrickej klinike a lekári navrhli liečbu elektrošokmi. Vzhľadom k tomu, že syn sa narodil s popôrodnou sťaženou adaptáciou, hypotonickým syndromom s psychomotorickým zaostávaním vo vývoji, ktoré vyústili do kognitívnych disfunkcií diskalkulia, dislexia, disgrafia, ….., znížená úroveň dlhodobej pamäte a ADHD, mám obavu, že by mu táto liečba mohla trvalo uškodiť a znížiť už aj tak zníženú úroveň kognitívnych funkcií. 
Syn už skúsil takmer všetky typy psychofarmaceutických liekov, ale len veľmi málo z nich bol schopný tolerovať a mali žiadaný účinok. Dočítala som sa o novej liečbe ktorá je podobná ECT ale nemá až také silné vedľajšie účinky a to RTMS. Veľmi mu chcem pomôcť, je to dobrý chlapec. Prosím, viete mi poradiť, či by táto terapia mohla byť vhodná aj pre môjho syna, ak áno, kedy by bolo možné prísť na lekársku prehliadku ? 
Veľmi pekne ďakujem 
Anina

Odpovedané 1x
MUDr. Marek Zelman dňa 28.3.2017

Dobrý deň,
v prípade využiatia rTMS pri liečbe schizofrénie nemám dobré správy, dosah magnetickej stimulácie mozgovej kôry (repetitívnej transkraniálnej magnetickej stimulácie) je cca 1,5 – 2 cm. Oblasti mozgovej kôry, ktoré by bolo potrebné stimulovať pri schizofrénii však ležia hlbšie, čiže využitie magnetickej stimulácie nemá pri tomto ochorení dostatočný efekt. 
V tomto prípade je skutočne vhodnejšia elektrokonvulzívna liečba. V jej prípade sú obavy z možného trvalého poškodenia mozgu aj napriek ďalším ochoreniam mierne prehnané. Elektrokonvulzívna liečba nevyvoláva trvalé poruchy pamäti, tieto sa v priebehu niekoľkých týždňov zvyknú úplne upraviť.