Vysadenie

mm103 dňa 1.2.2017

Dobrý deň prajem,
v 20tich rokoch mi bola diagnostikovaná panická porucha. Užívala som vtedy lieky, avšak podarilo sa mi ich vysadiť. Dnes mám 27 a pred piatimi mesiacmi sa mi panická porucha opäť vrátila. Zo začiatku som brala Alventu, ktorá mi však nesadla, a preto som ju hneď vysadila a žiadala zmenu liekov. Dr. mi preto lieky zamenila za magnézium plus paretin a neurol podľa potreby. Ten som brala cca 6 týždňov pokiaľ si organizmus nezvykol na antidepresívum. Zlom nastal v štvrtom mesiaci, kedy som dostala opäť atak. Začala som preto brať ráno a večer polovicu 0,25 rivotrilu, ktorý som, keď sa stav zlepšil opäť pred dvomi týždňami vysadila. Chcem sa však opýtať, je reálna šanca, že sa opäť zbavím antidepresív? Cítim sa neporovnateľne lepšie ako pred piatimi mesiacmi. Do práce chodím od začiatku, nakoľko mi pomáha nemyslieť len na to, že mi niečo je. O domácnosť sa starám normálne, čiže dá sa povedať že fungujem ako predtým avšak necítim sa byť ešte na 100 percent v poriadku. Mám malé tri a pol ročné dieťatko a rozmýšľame nad druhým potomkom. Bojím sa však toho, že tehotenstvo môže aj nemusí narušiť opäť moju psychiku, nakoľko v tehotenstve a tesne po ňom hormóny robia v tele svoju prácu. Po prvom tehotenstve som mala miernu popôrodnu depresiu, ktorá však do mesiaca prešla a zvládla som ju bez liekov. Všimla som si, že veľa pacientov s touto diagnostikou mali lepšie obdobie, kedy lieky vysadili avšak stavy sa vrátili späť a museli nabehnúť opäť na lieky. Aká je reálna šanca, že by som mohla lieky vysadiť a prežiť tehotenstvo bez liekov?
 
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpovedané 3x
MUDr. Marek Zelman dňa 1.2.2017

Nepíšete o tom, či ste niekedy chodila na psychoterapeutické sedenia, tie by mohli byť veľmi dobrou alternatívou k užívaniu liekov v tehotenstve.

mm103 dňa 1.2.2017

Nie nechodila som na psychoterapeutické sedenia, u nás v okolí sa týmto nik nezaoberá, ale zvažujem cestovať za dobrou psychoterapeutičkou. Chcete teda povedať, že tieto sedenia by mohli byť ako alternatíva namiesto liekov počas tehotenstva?

MUDr. Marek Zelman dňa 28.3.2017

Áno, psychoterapia je pri menej závažných depresiách (epizóda mierneho či stredne ťažkého stupňa) resp. úzkostných poruchách rovnako účinná ako liečba antidepresívami. Neplatí to však pri závažných epizódach depresie – depresívna epizóda ťažkého stupňa resp. ťažkého stupňa s psychotickými príznakmi.