Vysadzovanie lieku zoloft a lexaurin

Otázky a odpovedeKategória: Opýtajte sa psychiatraVysadzovanie lieku zoloft a lexaurin
uzivatel dňa 27.5.2013

Dobrýden p.Dr

Poprosím Vás o radu Vysadzujem liek zoloft 50mg ktorý som užívall 1x denne samozrejme pod dohladom svojho lekára no od Vašej rady ešte z minula ako vysadzať zoloft sa mi to vidi zrozumitelnejšie a lepšie.Z 50mg beriem už len polku a beriem ho tak už 20 den.Zajtra sa ho chystáam vynechať.

Problem ale mam aj s lexaurinom ktorý beriem 1,5-3mg denne a ak ho nezoberiem tak mam závrate.S prestávkami ho beriem už 2-3 roky.(neviem či ho už nebude treba brať v menšich dávkach proste doživotne).Ako to celé skopiť vysadzanie zoloftu a aj lexaurinu?. S či skor začať?

Ďakujem

viktor

Odpovedané 1x
MUDr. Marek Zelman dňa 27.5.2013

V prípade kombinácie týchto dvoch liekov sertralin – Zoloft a bromazepam – lexaurin, je rozumnejšie najprv sa pokúsiť vysadiť bromazepam, lebo má potenciál vyvolávať závailosť, teda zbaviť sa ho môže byť ťažké! Spomínané závrate sú s vysokou pravdepodobnosťou abstinenčnými príznakmi pri nedostatku tohto lieku. V taklomto prípade znižujeme dávku lieku ešte pomalšie, obvykle na polovicu aktuálnej dávky každé štyri týždne. Teda prvé štyri týždne 1,5mg denne, ďalší mesiac 0,75mg, potom 0,375mg a až z tejto dávky to vysadíme. Až potom by som sa pustil do vysadzovania sertralinu. Vysadzovanie benzodiazepípnov z takto vysokej dávky by možno bolo lepšie počas hospitalizácie.