f33.2 a rTMS

uzivatel dňa 3.9.2011

Dobry den pan doktor,

chcem sa spytat na Vas nazor na absolvovanie rTMS pri diagnoze F33.2.

Liecim sa na nu uz 8 rokov, spociatku zabral zoloft+ludiomil, 3 roky som fungovala celkom fajn, potom prisla recidiva so suicidialnym pokusom, zmena liecby, a odvtedy sa stabilizacia dosiahla len na velmi kratke obdobie, za to obdobie som vyskusala uz takmer vsetky AD, rozne kombinacie. Momentalne beriem venlafaxin 225, lexaurin 4,5, esprital 30, depakine 1000 a valdoxan 25 (tato kombinacia asi 4 mesiace). Priznaky depresie sa dost zmiernili ale stale mam tazkosti s dopoludnajsou unavou, slabostou a emocnou prazdnotou, ciastocne aj pamätou. Vzdy mam pri liekoch a subeznej psychoterapii pocit ze ma dostanu len do urciteho stavu zlepsenia a dalej uz neucinkuju, stale sa vsak pohybujem na velmi tenuckom lade, akonahle pride zataz (najmä pracovna v podobe zaclenenia sa do pracovneho zivota), zhorsi sa mi.

Preto ma zaujima, ci by v pripade mojej dg mohla byt terapia ucinna, v pripade ze ano ako by to bolo s liekmi pred a po aplikacii, ak by prislo zlepsenie, ako dlho by odhadom mohlo trvat (citala som ze to ma len docasny efekt) – > co potom?? A samozrejme ma zaujima aj cena tejto terapie.

Dakujem za cas, ktory ste mi venovali.

S pozdravom Jana

Odpovedané 1x
MUDr. Karol Hollý dňa 22.9.2011

rTMS sa stále ako technicky tak i teoreticky rozvíja. Je to pomerne mladá liečebná metódy. Skúsenosti sú rôzne. NIekedy vidíme temer zázračné vyliečenia, inokedy sa stav pacienta nezmení. Nevidel som však zhoršenie. Pokaziť sa tým nič nedá. Nik vám však nezaručí sto percentný úspech. Najlepšie je to skúsiť. Vo vašom prípade je to indikovaná liečba.