F06.3.??

uzivatel dňa 22.7.2011

Dobrý deň,

Môj otec je po IM a u psychiatra má určenu doagnózu F06.3.

Čo presne znamená táto choroba? ako by sa mala liečiť? Je potrebná aj hopitalizácia?

Aká je úspešnosť liečby: Bude otec ešte niekedy „normálny“

Prečo sa stále psychoatrička pýta na to či je otec agresívny? Lebo on je nervózny ale zvykne len mu vystúpiť hlas, a to na mamu. Mali a majú osobné problémy. Mama nás vytáča všetkých, nie to oca, ktorý je chorý. Má niekdy také pamäťové výpadky. Občas si nechá aj vysvetliť a niekdy sa verbalne bije o svoju pravdu, i keď aj pred chorobou bol taký v diskusii. Nikdy pred tým mneplakal. Otec bol tvrdý človek ktorý city neprejavoval slzami. Dôvody plaču sú ale relevantné. Je mu smutno zo situácie že je chorý, že nepracuje. Filozofuje nad tým ako sa mu zmenil život zo dňa na deň. Pociťuje zmenu a mederi v myslení. Doma pracuje na záhradke a postráži nám deti, i keď radšej mu ich nenechávame na dlho, lebo inokedy bol viac trpezlivý.

Myslíte že sa z toho dostane? a čo vlastne znamenmá táto diagnóza. Ďakujem pekne.

Odpovedané 4x
MUDr. Karol Hollý dňa 25.7.2011

Diagnóza 06.3 znamená organickú afektívnu poruchu. Inými slovami ide o poškodenie mozgu nejakou inou chorobou, v tomto prípade zrejme cievnou, ktorá má za následok poruchy nálady. Lieči sa na jednej strane základné ochorenie – to má na starosti internista a na druhej strane následok poškodenia mozgu. Obyčajne ak ide o depresiu tak antideprsívami, príapadne stabilizátormi nálady a tzv. nootropikami (liekmi, ktoré by mali zlepšiť mozgový metabolizmus). Obyčajne sa plačlivosť a celkovo smutná nálada dajú pozitívne ovplyvniť. Na druhej strane sa musí vyrovnať s tým, že už nedokáže urobiť to čo predtým a to trvá najeký čas. Spolupráca z psychiatrom je dôležitá.

uzivatel dňa 3.8.2011

Prajem pekný deň,

Nedá sa mi opýtať na to, ako ste to mysleli s tým, že bude treba nejaký čas na to aby mohol niečo robiť. Znamená to, že sa z toho po nejakom čase vylieči? Včera mu pani psychiatrička povedala že lieky ( tiapridal, notropil) bude brať doživotne. Potreboval by otec okrem liekov aj inú liečbu???? Myslím tým nejaké magnatické rezonancie alebo elektrošoky? Mal by otec navštíviť aj terapeuta?

A ešte jednu otázočku na záver: prečo pani doktorka stále niečo točí okolo alkoholu, vraj mal zle výsledky. Ona mal totiž IM a bol 10 min mimo, to znamená že bol oživovaný, a teda jeho organická porucha je spôsobená tým že bez pristupu kyslika sa neprkrvili iste centra, nie? Tak nerozumiem prečo stále hovorí o alkohle, že ten bol na príčine. Ale pravda pravdúca je taká že polrok si viac vypil mal totiť dlhodobý tinitus a už ho nebavilo brať len lieky a nemali žiaden efekt, tak povediac sa trochu spustil, tak normálne. Nepil tak že by bol nejaký strašne opitý. Tak ma to trápi …, že pani psychitrička nám neverí, že nepil…stále hovorí svoje.

Ak by ste boli pán doktor ochotný a láskavy a zodpovedal na moje neposedné otázky, tak by som si to všetko ujasnila.Už vopred Vám veľmi pekne ďakujem za ochotu spolupracovať a odpoveď. S pozdravom Simona

MUDr. Karol Hollý dňa 8.8.2011

Nejde ani tak o vyliečenie ako o rehablitáciu stratených funkcií. POkiaľ došlo k poškodeniu mozgu, nové buznky nevzniknú, ale tie čo ostali môžu prebrať ich funkciu – ovšem vždy iba do istej miery. Liečba elektrošokmi nemá zmyse,l ani inými fyzikálnymi prostriedkami (rTMS). Čo sa týka alkoholu, asi jeho psychiatrička videla výsledky heptálnych testov, ktoré poukázali na toxické poškodenie pečene a preto zdôrazňuje nevyhnutnosť úplnej abstinencie, čo je vprípade organického poškodenia mozgu správna požiadavka. Ešte jedna dôležitá vec, na ktorú sa mnohokrát nepoukazuje v súvislosti s terapiami – fyzický pohyb. V jednej štúdii, kde s porovnával kognitívny tréning a denné hodinové prechádzky, výsledky poukázali na to, že prechádzky mali lepšie výsledky ako samotný kognitívny tréning. Ten udržiaval iba trénované funkcie kým fyzický pohyb mal širší záber.

uzivatel dňa 8.8.2011

ďakujem, pekný deň