Uzkostne poruchy a liecba s anxiolitikami

Otázky a odpovedeKategória: Opýtajte sa psychiatraUzkostne poruchy a liecba s anxiolitikami
uzivatel dňa 11.7.2011

Dobry den, pan doktor,

Chcem sa Vas spytat, ci sa v psychiatrii pouzivaju na liecbu silnych uzkostnych poruch aj lieky proti bolesti, pripadne ci je mozne uzivat lieky typu benzodiazepiny aj denne a to pocas niekolkych rokov (viem ze su navykove) ?

Mam dlhotrvajuce problemy s uzkostou a fobiou kt. ma obmedzuju v kazdodennom zivote a fungovani v praci, ci v spolocnosti. Nakolko som uz za poslednych 10rokov vyskusal asi 6tich psychiatrov a niekolkych dalsich psychoterapeutov a rovnako tak aj terapii a takmer vsetky antidepresiva, tak pochybujem, ze este existuje liek alebo liecba ktora by mi s tymito tazkostami dokazala pomoct. Skor som s tym uz zmiereny a preto prave hladam ine riesenie ci cestu, aby som dokazal aspon ako tak viest plnohodnotny zivot bez nejakych obmedzeni.

Vopred Vam dakujem za odpoved

Odpovedané 1x
MUDr. Karol Hollý dňa 13.7.2011

Na Váš problém nie je ľahká odpoveď. Pokiaľ ste skúsili dostatočné dávky antidepresív (treba poznamenať, že na liečbu silných úzkostných porúch sú potrebné podstatne vyššie dávky ako na liečbu depresie), pokiaľ neboli účinné bežné psychoterapeutické postupy, tak z hľadiska farmakoterpaie asi kombinácia antidepresív s benzodiazepínmi môže predstavovať východisko z núdze. Nebolo by však od veci skúsiť inú biologickú liečbu, napr, RTMS, ktorá niekedy prekvapivo zaúčinkuje aj u torpídnych úzkostných porúch. Denné dlhodobé užívanie vysokých dávok benzodiazepínov dokáže narušiť kognitívne funkcie (poruchy pamäti napr.) O voľbe menšieho zla treba podebatovať s Vašim psychiatrom