Spravanie abstin.narkomana

Otázky a odpovedeKategória: Opýtajte sa psychiatraSpravanie abstin.narkomana
uzivatel dňa 23.11.2010

Dobrý den, syn je „cisty“ cca 1/2roka, nahodne robene testy su negat.,bol zavisly na heroine. /uz som na toto forum pisala pod mojim uziv. menom/ . Komunikacia sa zlepsila, vylepsili sa vztahy v rodine, syn zacal viac komunikovat , je mu luto co stvaral, predaval veci atd. – jeho slova – lutuje. Pomahame mu doma , vie ze sme s nim ja a manzel nech sa deje cokolvek a ma nasu lasku a podporu. Problem , kt. potrebujem prekonzultovat ako s nim dalej, cele dni sedi doma, nema zaujem o soc.zivot, nema zaujem o nic, jednoducho povedane je ako ziva mrtvola. Len hry na pc a spanok. Motivacia – skusala som mu ponuknut pracu v rekl.agenture, tvorbu web, kreativnu pracu, /syn studoval IT/ , prerusil studium pre drogy, aj to mu je uz luto ako sam vravi, lenze nema dost sil zacat odznova, vsetko odmieta. Nechcem na neho tlacit, ale zase nechcem aby sedel doma cele dni . Chce to cas? Alebo ako narkomana motivovat k zivotu? Motivacia zvonku je neucinna, motivovat by sa mal sam, nie je chut. Ako mu pomoct, mam velky strach ak bude takto sediet doma a stranit sa zivota , je to otazka casu, kedy moze nastat recidiva i ked mame stanovene pevne podmienky,dodrzuje ich, vidim, ze ma problem sam so sebou. Domace prace, hygiena, bezne veci ako nakupy atd. nema problem, je rad, ked ma povinnosti, sam to hovori, ze aspon sa nenudi. na jednej strane vravi , ze sa nudi, ponukam mu pracu kt.by ho mohla bavit nema zaujem, protireci si, akoby boli dvaja a nie jeden clovek. Odmieta psychologov, odmieta AAkluby.dakujem

Odpovedané 1x
MUDr. Karol Hollý dňa 24.11.2010

Je to dosť častý jav. Môže mať viacero príčiny.

Najčastejšie ide o bezprostredný dôsledok zneužívania drogy. Biologicky sa dá zjednodušene vysvetliť tým, že mozgové štruktúry, ktoré sú zodpovedné za príjemné pocity (systém odmeny) boli stimulované drogou a preto už „nevedia“ reagovať na normálne podnety. Za normálnych okolností, človek keď sa naje pociťuje prijemný pocit, ktorý „vyrába“ dopamín uvoľňovaný z mezolimbických neuronálnych sietí. Podobne keď urobí niečo ťažké a dobré, keď sa mu niečo podarí, pri sexe a pod. V procese vzniku závislosti a užívania drogy sa tento mechanizmus postupne likviduje. Umelá rozkoš nahradí prirodzenú „zaslúženú“. Mozog má veľké rezervy a väčšinou sa zregeneruje. Potrebuje však na to dve veci: čas a podnety. Preto je treba aby Váš syn, aj keď nemá motiváciu, mal štruktúrovaný deň, aby sa na neho nabaľovalo čoraz viacej povinností, z ktorých nebude mať najprv žiadny psychologický profit ale stanú sa zvykom. Po nejakom čase sa začne objavovať aj prijemný pocit z vykonanej činnosti a neskôr aj motivácia v dôsledku pozitívneho posilnenia.

Ďalšou príčinou môže byť depresia. Buď ako komorbidná (niekedy mohla stáť na samomm začiatku užívania drogy) alebo ako „reaktívna“ v dôsledku konfrontácie čistého mozgu so všetkým čo v nedávnej minulosti spôsobil. To by mal asi diagnostikovať psychiater a ten by mohol pomôcť nejakými psychofarmakami.

Pol roka ešte nie je veľmi dlhý čas. Pokiaľ nechce konzultovať s odborníkom, tak by mal pracovať na upevnení denného režimu a postupne, pomaly si priberať nejaké povinnosti vrátane takých, ktoré aktivujú prirodzený systém odmeny (šport, otužovanie).

Želám mu hodne vytrvalosti.

k.h.